7 tips för ett hållbart mode

  1. Köp mindre! Slow fashion är ett uttryck som betyder att man som konsument prioriterar färre, men bättre plagg. Det vill säga att handla mer sällan, men när man väl gör det köper man plagg av högre kvalitet, med mindre miljöpåverkan.
  2. Tänk stil istället för trend! De snabba trendväxlingarna hos modekedjorna uppmuntrar till slit-och-släng och överkonsumtion. Satsa på kläder som håller längre, både stilmässigt och kvalitetsmässigt.
  3. Byt till dig något nytt! Ordna ett klädbytarparty där hemma. Bjud in dina vänner och be alla ta med några fina plagg som de tröttnat på eller inte passar i längre. Kläder som kanske skulle glömts längst in i garderoben får nu ett nytt liv hos någon annan!
  4. Sy om! Har du tröttnat på ett plagg du har eller spillt mitt på tröjan du gillar? Gör ett unikt plagg genom att sy om det eller brodera något fint över fläcken.
  5. Köp second hand! Skänk vidare kläder du inte använder till andrahandsbutiker eller välgörenhet. Hela 97 procent energi sparas jämfört med att köpa ett nytt plagg när du köper begagnat.
  6. Kräv bra material! Vi kan som konsumenter kräva ekologisk bomull, men i längden kommer vi även behöva använda andra, nya material i större utsträckning. Till exempel odlas hampa oftast helt utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Lin och svensk ull är också material som är bättre för miljön än vanlig bomull. Tänk också på att bra kvalitet på materialet ger kläderna längre livslängd och gör dem mer hållbara.
  7. Köp märkningarna! Det finns flera bra märkningar som garanterar att plagget du köper är bra för miljön och schysst mot de som tillverkat det.

0 comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *