Återvinning av textil, går det?

 

Designstrategin ”Cradle to Cradle” eller ”Vagga till vagga” innebär att all textil går att återvinna eller kompostera. Kläder kan återvinnas i industriella processer där plasttyg smälts ner eller ull kardas om och blir nya tyger. De kan också återvinnas genom biologiska processer som i komposten där hela plagget återgår till naturens kretslopp.

För designern handlar det om att tänka på vilka material som ska användas. Många olika material i samma tröja gör den till exempel svårare att återvinna eftersom fibrerna måste skiljas från varandra. Det här är ett av problemen som forskarna brottas med för att få till en storskalig återvinning av textil. Om designern istället bestämmer sig för att använda material som är lätta att återvinna kan plagget återuppstå gång på gång. Ett exempel på det är Jamila El-Hallahs papperstidning på bilden ovan. Den är sydd helt i papperstidning, det betyder att den är helt komposterbar. Kläddesignern Jamila El-Hallah designar för ett mer hållbart mode, med material som antingen är återvunnet och/eller går att återvinna.

Fast Fashion eller Ultra Fast Forward är två andra begrepp som det talas om just nu. Tanken är att modet kanske skulle kunna fortsätta vara så här snabbt, men istället vara tillverkade av ett material som snabbt går att återvinna när vi använt plagget en eller två gånger. Det handlar om att åstadkomma ett snabbt och slutet kretslopp. Det pågår försök med pappersliknande material och vi har bland annat testat den här tanken i papper går redan idag att återvinna, dessutom snabbt och många gånger. Och papperskläder är ingen ny uppfinning; i 60-talets USA var det ett enkelt, roligt och billigt alternativ för den som dessutom ville slippa tvätta. Alla plagg är nog inte lämpade, men kanske skulle vi spara energi och resurser på att tillverka i papper eller i miljövänligt?

 

0 comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *