Tvätt Råd

Tvätta Rätt!

 

En stor del av den energi som går år under ett plaggs livstid går åt under tvätten. Rätt tvätt kan förlänga livstiden på plaggen.

1. TVÄTTA LAGOM

Tvättande står för 85 procent av plaggets totala energikostnad, om man räknar på en t-shirt. I en studie där man undersökte folks tvättkorgar visade det sig att enbart 7 procent av innehållet var riktigt smutsigt. Många tvättmaskiner är i dag energisnåla, men bäst för miljön är så klart att undvika att tvätta helt. Endast underkläder behöver tvättas varje dag, andra plagg kan användas igen om de inte är synligt smutsiga. Ull rengör sig själv och behöver sällan tvättas.

2. PACKA FULLT

I dag kan många tvättmaskiner anpassa mängden vatten för mängden tvätt som lassas in i trumman. Men har du en äldre maskin eller tvättar i tvättstuga är det bäst att packa maskinen full. Du kan väga tvätten först för att räkna ut hur mycket du kan packa in i tvättmaskinen, men i stort sett är det ganska svårt att fylla en tvättmaskin över maxgränsen för vad den klarar. När vi testar tvättmaskiner måste vi fylla maskinen med vikta lakan, som noggrant läggs in längs kanterna, för att nå upp till maxvikten.

3. Förtvätt är onödigt

Dagens tvättmaskiner värmer upp vattnet under lång tid och tvätten blir därför ordentligt blötlagd även utan förtvätt. Sådan behövs bara om kläderna är riktigt hårt smutsade.

4. Använd inte sköljmedel

Sköljmedel är en riktig miljöbov. Det innehåller en massa kemikalier som åker ut tillsammans med avloppsvattnet. Vissa plagg kan till och med skadas av sköljmedel, till exempel förlorar många träningskläder sin förmåga att andas och absorbera fukt och handdukar får sämre uppsugningsförmåga. Är du rädd för styva jeans kan du prova att ha lite ättika i stället för sköljmedel. Billigt och miljövänligt.

5. RÄTT MEDEL TILL RÄTT KLÄDER

I Sverige används cirka 50 miljoner kilo tvättmedel per år. Tvättmedelsrester sliter på kläder och kan orsaka allergi. Dagens tvättmedel är koncentrerade och en liten mängd räcker långt. Kolla upp hur mycket tvättmedel som behövs till det vatten du har, och använd decilitermått för att mäta upp rätt mängd. Höftar du är det lätt att det blir lite för mycket. Tvätteffekten bygger på aktiva enzymer, som löser upp fläckarna. Dessa enzymer kan också lösa upp fibrerna i silke och ylle, och plagg av dessa material ska bara tvättas med specialtvättmedel. Vittvättmedel innehåller blekmedel, och ska inte användas på färgade kläder. Vita textiler blir dock ofta lite gråaktiga om man använder kulörtvättmedel till dem, eftersom det oftast behövs lite blekmedel för att behålla vitheten.

6. TUMLA MED MÅTTA OCH TVÄTTA SVALT

Underkläder, lakan och handdukar tvättas med fördel vid 60 grader, för övrig tvätt räcker det oftast med 40 eller 30 grader. Allra mest miljövänlig är såklart att låta torka naturligt – hängande. Näst energisnålast är att tumla. Värsta energiboven är oftast torksskåpet. De mer moderna torktumlarna med värmepump drar mindre energi än de äldre modellerna.

7. OVÄLKOMNA SMÅKRYP

Pälsängrar är riktigt jobbiga djur som inte bara väljer att ge sig på dina dyraste plagg, utan också verkar känna på sig vilka kläder som är dina favoriter. Detta för att de föredrar dyra naturmaterial som silke och ylle framför billiga syntetmaterial, och för att kläderna blir extra goda om de har använts så att där kanske finns lite matrester kvar. Pälsängrar gillar kläder, mörker, lugn och ro, och finns det matrester kan de övertygas att tugga i sig material som också är av syntet. Låt därför inte använda kläder bli liggande längst in i garderoben utan hängas upp. Använda kläder ska hängas upp. Kläder du inte planerar att använda på ett tag ska tvättas, och helst hängas undan i täta emballage. Pälsängrar påstås ogilla vissa starka dofter, så lite lavendel eller cederträ kan kanske skrämma bort dem. Tvätta alla kläder, alternativt frys in dem, alternativt stryk eller torktumla dem.

 

0 comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *